Att bli advokat – så går det till

20 mars, 2021 Av av webmaster

Att bli advokat – så går det till

För att bli advokat krävs inte bara en lång utbildning och en tids arbetslivserfarenhet inom juridik, utan det finns också en del personliga egenskaper som kan vara avgörande för om man passar för rollen eller inte. Man behöver för det första vara teoretiskt lagd och för det andra bör man kunna uttrycka sig väldigt väl i både tal och skrift. Här kan du läsa mer om hur man egentligen blir advokat.

Gymnasieval

Den som drömmer om att bli advokat redan från ung ålder funderar kanske på om valet av gymnasieprogram kan vara avgörande. Det är det egentligen inte, eftersom det som krävs för att kunna sökare vidare och utbilda sig till advokat senare är att man har grundläggande högskolebehörighet, samt att man ska ha läst kurser nom historia och samhällsvetenskap.

Dessa kurser går alltid att läsa in i efterhand så valet av gymnasieprogram är alltså inte avgörande för framtiden. Däremot krävs höga betyg för att lyckas ta sig in på juristprogrammet, dom du kan läsa mer om nedan. Som tidigare nämnt finns också en del personliga egenskaper som förvisso inte är ett krav – men som kan vara angörande för hur man klarar sig i rollen som advokat.

Juristexamen för att bli advokat

För att bli advokat krävs utbildning från juristprogrammet, som är en universitetsutbildning på drygt 4,5 år. Idag finns utbildningen i följande städer:

  • Umeå
  • Uppsala
  • Örebro

Vid avslutad och godkänd utbildning får studenterna en juristexamen. Vill man därefter fördjupa sina kunskaper inom specifika områden finns även påbyggnadsutbildningar så dom ger en masterexamen.

Tre års praktiskt arbete

När man avslutat sin juristutbildning behöver man samla på sig minst tre års praktisk erfarenhet av just juridiskt arbete. Det kan man göra till exempel genom att arbeta på en advokatbyrå eller liknande, där man kommer i kontakt med juridiken på ett lämpligt sätt.

Advokatexamen och ansökan till advokatsamfundet

För att kunna titulera sig som advokat behöver man sist men inte minst genomföra en advokatexamen. Utbildningen för att erhålla denna är uppdelad i fyra utbildningstillfällen och en muntlig examination.

Därefter kan man göra en ansökan om inträde till advokatsamfundet, där man då ser över både den praktiska erfarenheten av juridiskt arbete, samt resultatet av ”advokatsprovet” innan den är godkänd. Det är alltså först efter en lång universitetsutbildning och flera års erfarenhet som man kan axla advokatsrollen.